.

30 paź 2016

babeczki na Halloween



Witajcie słoneczka  >!<




Jutro  Halloween ! Z tej okazji przygotowałam  łatwe i szybkie babeczki z czarnym lukrem  : ) Przepis  na 

babeczki  znalazłam na opakowaniu mąki  castello. Ciasto jest bardzo proste w  wykonaniu, a same 

babeczki mają pyszny czekoladowy smak i nie są za słodkie, można zrobić je  w bardziej dietetycznej wersji

 bez cukru i czekolady z samym kakaem. Czarny lukier zrobiłam domowym sposobem, jako barwnika 

użyłam kilka sproszkowanych tabletek węgla.















Przepis na 12 babeczek

Potrzebne będą  :

x) 230 g mąki pszennej typ 450

x) 2 łyżki kako

x) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

x) ½ łyżka sody oczyszczonej

x) szczypta soli

x) opcjonalnie cukier waniliowy

x ) 2 jajka

x) 290 g śmietany

x) 80 ml oleju




dodatkowo dla łasuchów :

x) 100 g gorzkiej pokrojonej na drobne kawałki czekolady

x) 100 g mlecznej pokrojonej na drobne kawałki  czekolady

x) 140 g cukru

Można opcjonalnie dodać też rodzinki




 Przepis : 

Wymieszać mąkę , kakao , proszek do pieczenia , sodę czyszczoną , sól i ewentualnie cukier i cukier 

waniliowy. W drugim naczyniu zmiksować jaja, śmietanę  i olej. Połączyć zawartość naczyń i mieszać do 

połączenia składników, masa ma być  konsystencji gęstego budyniu. Na końcu dodajemy dodatki takie jak

 czekolada i rodzynki. Na każdą foremkę jedna łyżka masy. Z doświadczenia wiem, że już lepiej, żeby było 

jej mniej niż ma potem uciekać z foremek


.


Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 min





Przepis na czarny lukier

x) cytryna

x) cukier puder

x) węgiel w tabletkach ( jeśli macie w ampułkach to wystarczy je otworzyć jeśli w  tabletach to dokładnie je rozdrobnijcie )


mieszamy sok z cytryny  z węglem  i dodajemy cukier puder tyle, żeby uzyskać konsystencje ciasto liny. Węgiel dodajemy w zależności jak ciemny chcemy uzyskać kolor lukru.






Możemy o naszych babeczek wykorzystać płatki czekoladowe , fajny efekt daje wymieszanie posypki owocowej z czarnym lukrem : )






Prześlij komentarz